Hvad betyder Gaslighting?

Gaslighting

“Gaslighting” er en manipulerende og følelsesmæssigt misbrugende adfærd, hvor en person forsøger at få en anden til at tvivle på sin egen virkelighedsopfattelse, hukommelse og mentale helbred. Det indebærer at fremkalde følelser af forvirring, usikkerhed og selvskyld hos den anden person for at opnå magt og kontrol over dem.

Når en person gaslighter, benægter de typisk andres oplevelser eller følelser og forsøger at overbevise dem om, at deres opfattelse af virkeligheden er forkert eller ubegrundet. De kan manipulere information, fordreje sandheden, lyve eller skabe falske narrativer for at underminere den anden persons tillid til deres egen vurdering og hukommelse.

Gaslighting kan have alvorlige konsekvenser for offeret, herunder lavt selvværd, følelse af vanvid, angst, depression og følelsesmæssig afhængighed af gaslighteren. Det kan være en ødelæggende dynamik i en relation og kan føre til langvarig skade på offerets mentale og følelsesmæssige velbefindende.

Det er vigtigt at være opmærksom på tegnene på gaslighting og tage ens egne følelser og opfattelse alvorligt. At søge støtte fra venner, familie eller professionelle kan hjælpe med at genoprette tilliden til ens egen opfattelse af virkeligheden og arbejde på at bryde fri fra den skadelige dynamik.