Forskning afslører sårbare narcissisters manipulerende adfærd i online dating

w, tags: online - images.unsplash.com

Mens online dating byder på glæde og bekvemmelighed, medfører det også uundgåelige ulemper. Ud af de 300 millioner brugere, der søger partnere gennem online platforme, står nogle over for ubehagelige oplevelser som spøgelser eller møder en “sårbar narcissist.”

Nylig psykologisk forskning af Megan Willis, Eliza Oliver og Evita March har identificeret disse træk inden for antisocial datingadfærd. Folk på dating-applikationer rapporteres at udvise sådan adfærd, som afsløret af undersøgelsen.

De mest almindelige typer er ghosting (når nogen afbryder onlinekommunikation uden nogen forklaring) og brødkrummer (når nogen kun giver dig lidt opmærksomhed for at holde din interesse uden nogen meningsfuld hensigt). Begge dele kan få mennesker, som de kommunikerer med, til at have lavt selvværd og en usund mental tilstand.

Misrepræsentation sker også ofte. Ifølge dataene har omkring 81 procent af online datingbrugere mødt en match, der gav en falsk persona. Selvom det til en vis grad kan være harmløst, kan det også være farligt, hvis personen præsenterer en uægte personlighed, der matcher deres ønskede partnere.

I henhold til undersøgelsen gennemgås den uægte repræsentation i online dating-applikationer. De analyserer hovedsageligt sårbar narcissisme, en undertype af narcissismeadfærd, i online dating.

Sårbar narcissisme involverer høj følelsesmæssig følsomhed og en defensiv, usikker følelse af overlegenhed, der skjuler følelser af inkompetence og utilstrækkelighed. Denne adfærd kan findes blandt online datingbrugere, hvilket gør det farligt for deres formodede partnere.

Undersøgelsen blev udført ved at samle 316 onlinedatere og måle deres score for sårbar narcissisme og andre narcissismetræk kendt som den “mørke triade”, herunder storslået narcissisme, psykopati og machiavellianisme, gennem to spørgeskemaer.

Resultaterne indikerer en klar sammenhæng mellem sårbar narcissisme og at adoptere falske online-personas. Personer med sårbare narcissistiske tendenser har en tendens til at foretrække at præsentere sig selv på en måde, der ikke er ægte.

Deltagere, der havde spøget og brødkrumme deres tændstikker, har også potentialet til at være sårbare narcissister. Men tendensen forbliver lille, da spøgelser og brødkrummer kan forekomme af forskellige årsager.

Karakteristika for sårbare narcissister

På det tidlige datingstadium kan sårbare narcissister være svære at identificere. Dette skyldes, at folk ofte har brug for mere tid til at se deres sande jeg. Forskningen giver således karakteristika for en sårbar narcissist, især i online dating-applikationer.

Det første træk er en introvert med høj neuroticisme. Selvom det betragtes som en naturlig tilstand, som mange mennesker kan have, kan sårbare narcissister opføre sig uærligt og være overfølsomme over for kritik. De vil opfatte konstruktiv kritik fra deres partnere som et personligt angreb.

Derudover kan sårbare narcissister gerne lave kærlighedsbomber for at udføre deres manipulerende handlinger i dating. Denne handling vil blive efterfulgt af en devalueringsfase, hvor de viser deres sande jeg gennem krænkende adfærd, nemlig gaslighting, vredesudbrud og stenmuring.

Med deres tendenser til at udvise følelsesmæssigt krænkende adfærd bliver sårbare narcissister skadelige for enhver online datingbruger. Misbruget kan være langsomt og subtilt, men eftervirkningen for ofrene kan føre til alvorlige psykiske problemer såsom PTSD.

Hvis ofrene allerede er på dette stadie, er det afgørende at søge hjælp fra en læge, psykolog eller en organisation, der er specialiseret i støtte til vold i hjemmet. De kan vejlede ofrene i at styre eller endda afslutte forholdet.

Derfor er online datingbrugere nødt til at identificere karakteristika for sårbare narcissister så tidligt som muligt. Udover at være i stand til at beskytte sig selv, kan de også forhindre at interagere med denne type person, mens de søger efter et match.